Hogyan működik?


Főoldal Készülékek Alkalmazás Hatásai Tapasztalatok Működése Aki segít Kérdések
 
               

 

A készülékről

 

Minden készülék három különálló részből áll, amelyek a következők:

 

1. Jeladó gép
Kézben tartható célorientált mikroszámítógép. Ezen találhatóak a kezelőszervek. A tréner által javasolt programot itt választhatjuk ki. A kellemes fény-, és hangerőt is itt állíthatjuk be.

2. Fejhallgató
Ez egy hagyományos, de elég jó hangminőségű fejhallgató. Ebben halljuk a hangokat. Vezetékkel csatlakozik a jeladó megfelelő csatlakozójához.

3. Szemüveg
Egy speciális szemüveg, amelybe apró LED lámpákat építettek be. Egy zsinórral ez is csatlakozik a jeleket adó mikroszámítógéphez.

Az agy

A legmagasabb rendű idegi működések központja az agykéreg. A több milliárd idegsejt közötti kapcsolat erősségének változása a memória kulcsa.

Ha a koponya két pontjára elektródot rögzítünk, a közöttük levő feszültségingadozások az elektroencefalogramon nyomon követhetők. Teljes testi és szellemi nyugalomban alfa-ritmus jellemző az agyra. A lelki tevékenység fokozódását a béta-ritmus, míg a mély alvást a delta-ritmus jelzi. Rajtuk kívül gamma- és théta-hullámok is keletkeznekaz agyban.
Az előbbiek a tudatos érzékelések során jelennek meg, míg az utóbbiak az agykéreg ősi területének, az úgynevezett hippokampusznak az idegsejtjeivel kapcsolatosak, amelyeknek
egyebek között az információk bevésésében (a tanulásban és az emlékezésben) van szerepük.

  1. A hippocampus
    A hippocampus az agykéreg speciális területe, mely a különböző érzékszervi információk társításáért és beégetéséért felel.

  2. Az idegsejtek szinkronitásának biztosítása
    A memória bevésődésének feltétele az idegsejtek összhangja, amit ritmikusan aktiv gátlósejtek együttese biztosít agyhullámok generálása révén.

  3. Belső világunk szabályozó szerepe
    Vannak olyan agyi pályák, melyek érzelmi és motivációs impulzusokat, valamint a test fizikai állapotáról szóló információkat közvetítenek az agykéreg számára. Ezek a pályák ritmusgeneráló sejtekből erednek, az agyhullámok keletkezését szabályozzák a gátlósejteken keresztül. Ezáltal képes belső világunk a tanulás és emlékezés hatékony befolyásolására.

Az agytréner gép hogyan fejti ki hatását?

A készülék azáltal fejti ki hatását, hogy az idegsejtek megfelelő összhangját biztosítja az agyhullámokon keresztül az általa generált megfelő frekvenciájú hullámok segítségével.

A lenti ábra nagyon szemléletesen mutatja a fény-hang készülék által generált hullámok útját amelyek a szem illetve a fülön keresztül jutnak el az agy megfelelő területeire. A gerjesztés hatására "válasz" agyhullámok keletkezenek, amelyek a különböző agyi pályákon keresztül eljutnak rendeltetési helyükre és ezáltal ellátják a beprogramozott agyfunkciót.

 

Történeti áttekintés

 

1900-as évek elején Pierre Janet a "Salpetriere" korház orvosa jegyezte föl legelõször a vibráló fény agystimuláló hatását. Megfigyelte, hogy miközben betege a petróleumlámpa fényénél mozgó küllõs kerés mozgását bámulta, hisztériás rohamai teljesen megszûntek.

1934- ben Adrian & Matthews konkrét teszteken alapuló kísérletekkel bizonították az agyhullámok fénnyterápiás stimulációjának pozitív hatásait.

Az elsõ agytréner készüléket 1959-ben készítette el a "Schneider Instrument Company" Ohio-ban és elsõsorban pszichiátriában alkalmazták, de késõbb "Agyhullám szinkronizáló" néven a piacon is megjelent.

A digitális fény-hang készülék: "Digital Audio-Visual Integration Device" , közismert nevén a DAVID1 a kanadai Alberta egyetemen készült el, és a továbbfejlesztéshez szükséges kutatások is itt folytak. Ez a készülék tekinthetõ a modern fény-hang készülékek prototípusának.

A technológia kidolgozói közt világhírû orvosokat, kutatókat találunk akik a kutatásaik eredményeit olyan neves folyóiratoban publikálták, mint: Psychiatric Annals, Biofeedback, Scientific American, amelyek bárki számára hozzáférhetõek, online formában is az alábbi címeken: