Gyakori kérdések


Főoldal Készülékek Alkalmazás Hatásai Tapasztalatok Működése Aki segít Kérdések
 
               

Figyelmeztetés!

A fényérzékeny epilepszia ritkán előforduló jelenség. Statisztikai adatok alapján, Magyarországon élhet kb. 3000 olyan személy, aki epilepsziás rohamot kaphat a szemüveg villogásától. Ha Ön televíziózás közben, vagy bármilyen más villogó fény hatására kapott már epilepsziás rohamot, ne használja a stimulációs szemüveget! Kérjen orvosától EEG epilepszia vizsgálatot, s ha kizárták a villogó fényre való érzékenységet, csak akkor használja a szemüveget.
Óvatosság ajánlott abban az esetben is, ha pszichiátriai kezelés, vagy pszichoaktív gyógyszerek hatása alatt áll. Ezek esetében a kezelőorvosa tudjon arról, hogy fény-hang készüléket is használ.
Ellenjavallott a fény-hang készülék használata pacemakerrel élők számára és a terhesség harmadik trimeszterében!

Mi történik a fény-hang készülék használata közben?

Minden egyes fény és hang impulzus hatására az agyban egy elektromos válaszreakció generálódik. Az agyban levő idegsejtek összessége az elektro-kémiai impulzusok tárolásában, helyreállításában és továbbításában játszik szerepet. Ezek az impulzusok információ, szín, kép, hang, szaglás és ízlelés formájában aktiválódnak. Élethelyzetünkből adódóan mindannyian hihetetlen mennyiségű külső hatásnak vagyunk kitéve, amelyek negatívan befolyásolják az idegsejtek optimális működését. A fény-hang készülék az agy különböző területetit stimulálja, ezáltal korrigálja a külső környezet negatív hatásait.

Mi az AVS technika?

Az AVS audio-vizuális készülék rövidítése, amely a szemen illetve fülön át fény és hang impulzusokkal /amelyek 1-25 Hz frekvenciatartományba esnek/ stimulálja az agyat az agyhullámokon keresztül. A stimulálás hatására válaszreakcióként az agy képes "lelassulni" vagy felgyorsulni, vagyis szabályozott agyhullámokat kelteni.

Mik azok az agyhullámok?

A béta agyhullámok (13-30 Hz) az éber állapot létrehozói. Magas rezgésszám (frekvencia) és kicsi kilengés (amplitúdó) jellemzi; ebben az állapotban fogyasztjuk a legtöbb energiát.

Az alfa agyhullámok (8-12 Hz) a nyugodt, ellazult állapot létrehozói.
Az alfa állapot lecsillapítja a pszichét, csökkenti a krónikus fájdalmakat, a magas vérnyomást, a káros stresszel és a korral járó változások mellékhatásait. Az alfa agyhullámok az alvás és az ébrenlét közötti ellazulást jelzik az egész szervezetben.
A théta agyhullámok (4-7 Hz) az alvás, a mély meditáció és a teljes nyugalom állapotában uralkodnak.
Thétában tud az agy képszerű álmokat és elképzeléseket előhívni. Ez az agyhullám a kreativitást, a tudatalattihoz való hozzáférést, az inspirációt, a fantáziát, a plasztikus emlékezést segíti. A legtöbb információt itt dolgozzuk fel, ezen a frekvencián kellene tanulni. Ebben az állapotban fejleszthető a memóriánk, kreatív gondolkodásunk.
delta agyhullámok (1-3 Hz), a mély, öntudatlan alvás jellemzői.
Minőségi alvás nélkül nincs egészség! A delta frekvenciák szervezetünk öngyógyításáért, rehabilitációjáért felelnek.

Miért van szükség különböző stimuláló programokra?

A különböző programok más más frekvenciájú hullámokat feltételeznek, ezáltal más-más agyi tevékenységre hatnak. Éppen ezért az egyéni adottságoknak, elvárásoknak megfelelően szakember segítségével lehet minden területet lefedő, speciális programsorozatot összeállítani. Előzetes felmérések, tesztek szükségesek ahhoz, hogy a hatás optimális legyen.

Milyen fényintenzitást, hangerőt válasszak?

Mielőtt elindítana egy programot állítsa be az Önnek optimális fényintenzitást. Ha növeli a fényerőt, élénkebb színeket és tisztább alakzatokat, formákat lát. Legyen óvatos, nehogy túllépjen egy küszöbértéket, amely fölött már zavaró hatások, fejfájás jelentkezhet. A gyerekek és idősebbek számára kisebb fényerőt állítsunk be.

Hogyan segíti a tanulást?

A memória bevésődésének feltétele az idegsejtek összhangja, amit ritmikusan aktív gátlósejtek együttese biztosít agyhullámok generálása révén. a fény-hang készülék hozzájárul az ehhez szükséges théta állapot fenntartásához, feltétele, hogy a készülék használata közben ne aludjon el. A program lejárta után az agy rögtön "maximális készültségi állapotba" képes az új információ befogadására, rögzítésére és tárolására.

Használható-e a készülék a vizualizáció fejlesztésére?

Évezredeken keresztül két információs csatorna, a szem illetve a fül segítette hozzá az emberiséget az új ismeretek elsajátításán keresztül a fejlődéshez. A vizualizáció nem csupán a látás, de a szaglás, hallás, ízlelés, tapintáson keresztül is hozzásegít bennünket egy jobb életminőség kialalkításához. Ugyanakkor a vizualizációs képességek fejlesztésével hozzásegítjük önmagunkat a káros szenvedélyekről való lemondáshoz is.

Van-e negatív mellékhatása?

A készülék a széleskörű tudományos kutatásokra épülő tervezésnek köszönhetően nem vált ki káros mellékhatást. Ugyanakkor a helytelen használatnak lehetnek negatív mellékhatásai. Ezért nagyon fontos, hogy az Önnek megfelelő készülék , illetve optimális programok kiválasztásához kérje szakember segítségét!

Mennyit használhatom a készüléket?

Attól függ, hogy mire használja és milyen erdményeket szeretne ezáltal elérni! Napi, vagy minden másnapi használata az elterjedt, de gyakrabban is használható. Például reggel választhat egy "kávé nélküli ébredést", munka után pedig egy relaxáló programmal vezetheti le a felgyűlt feszültségeket.

Milyen készüléket válasszak?

A készülék kiválasztása mindig attól függ, hogy Ki/kik és mire szeretnék használni. A helytelen választással járó kellemetlenségek megelőzése érdekében kérje a szakember tanácsát!